Karlstad/Hammarö

Olika åsikter om kommunsammanslagning

Nu sluter även Vänsterpartiet i Karlstad och Hammarö upp bakom Kristdemokraternas förslag att folkomrösta om kommunerna ska slås ihop.

Vi frågade Karlstadsbor på Stora Torget vad de tycker. Någon menar att det är upp till Hammarö, en att det vore bra för Karlstad av ekonomiska skäl.

Än har inte Kristdemokraternas motion behandlats i fullmäktige, och något datum då den ska upp på dagordningen är heller ännu inte satt. Men Lillemor Larsson, gruppledare för Vänsterpartiet Hammarö, stöder förslaget om att låta kommuninvånarna besluta i en folkomröstning om kommunerna ska slås ihop eller inte.

– Det kanske inte är så konstigt i dag, med pressade ekonomier i kommunerna och minskade statsbidrag, att man för sådana här typer av diskussioner, säger hon.

Lillemor Larsson menar att det finns många frågor där man måste samarbeta över kommungränserna.

– Man kan inte bryta en väg på kommungränsen. Vi samarbetar redan i dag, även med kranskommunerna Kil, Grums och Forshaga. Men därmed är det inte sagt att man måste gå samman.

Lena Melesjö Windahl (S), kommunalråd i Karlstad, säger till SR Värmland att hon personligen gärna skulle se en sammanslagning mellan kommunerna, men att frågan ännu inte tagits upp inom partiet.

– Både Karlstad och Hammarö är starka kommuner, som tillsammans skulle bli ännu starkare, säger Melesjö Windahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".