Foto: Baxter/Scanpix
Karlstad

Fästingar med TBE-smitta ökar

För första gången öppnar Landstinget i Värmland i nästa vecka en drop-in central i Karlstad där man kan fästingvaccinera sig. Orsaken är att antalet fästingar som bär på TBE kommer att öka, främst i Vänerområdet.

– Det finns två sjukdomar som fästingar sprider i Värmland, den första är Borrelia, och den går det inte att vaccinera sig mot, utan det gäller bara att vara uppmärksam och sjukdomen går att behandla med penicillin. Den andra sjukdomen är TBE, och den är relativt ny i här, säger Erik Sandholm, chef på vaccinationscentralen i Karlstad.

På grund av den snörika vintern så finns det stor risk för att fästingen kommer att öka i antal i sommar och de som drabbas av TBE, riskerar att få hjärnhinneinflammation. Trots att smittan är relativt ny här i länet, så är det några personer varje år som drabbas.

– Personer som vistas mycket i skog och mark och som bor Vänernära, bör vaccineras från åldrarna tre - fyra år och uppåt, säger Erik Sandholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".