Åtta månader kvar - Landstinget bara i planeringsstadiet för stor omvälvning

I januari nästa år ska familjeläkarsystemet ersättas med ett nytt vårdvalsystem, som i Värmland kallas för Hälsoval. Men trots att vårdvalsystemet snart ska vara igång, så har landstinget i Värmland bara kommit till planeringsstadiet än.

Om åtta månader har alla som vill starta ett privat alternativ till landstingets vårdcentraler, rätt att etablera sin verksamhet, bara den uppfyller kraven. Det ska ge större valfrihet till patienterna, och en större möjlighet för privata aktörer att slå sig in på marknaden.

Än så länge har inga förfrågningar gått ut från landstinget, men Landstinget i Värmland har sneglat mot Västra Götalandsregionen, och där har intresset varit överraskande stort.

I ett första skede blir de vanliga vårdcentralerna kvar, men vad som händer sen är svårt att säga idag, enligt Harald Ludvigsen, stabschef på landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".