Centrumchefen Maria Dahlbom och Lionel Sourzat, ansvarig för matmarknaden i Karlstad. Foto: Johanna Berglund/SR Värmland
Karlstad

Utländska delikatesser smakar mer

För första gången ordnas en europeisk matmarknad på Stora torget i Karlstad. Under fyra dagar kan Karlstadsborna prova mat från hela kontinenten.

– Vi hoppas att vi får väldigt mycket folk som kommer och luktar och handlar, säger Maria Dahlbom, centrumledare i Karlstad.

I över fem år har ett engelskt företag anordnat speciella europeiska marknader i många städer över hela Storbritannien.

Marknader i Sverige startade i december förra året. Och folk kommer från hela Europa; bland annat Frankrike, Tyskland, Belgien och Spanien för att sälja sina traditionella matvaror och andra produkter. Och det här kan komma att bli en tradition i Karlstad, tror Maria Dahlbom.

– Om det faller väl ut så planerar vi att sådana här marknader en gång om året, eller till och med ett par gånger om året, säger hon.

Varor som bjuds ut på matmarknaden är bland annat fransk och schweizisk ost, franska bakverk, italienska delikatesser, holländskt mjöl, korsikansk salami och torkat kött, spansk paella, tyska korvar och belgisk choklad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".