Psykvården

Välkomnar rättslig prövning

Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, välkomnar beskedet att det nu blir en rättslig prövning av dödsfallet på psykakuten i Karlstad.

En skötare åtalades på torsdagen misstänkt för vållande till annans död efter ett dödsfall inom psykiatrin för drygt ett år sedan.

Enligt Håkan Jarmar, kanslichef på RSMH, har förbundet länge krävt ett förbud för det farliga grepp som skötaren använde.

– Den här typen av åtgärder finns ju fortfarande inom psykiatrin till skillnad från inom polisen. Vi har krävt att man ska ta bort det här sättet att behandla människor, men hittills inte haft någon framgång med det, säger Håkan Jarmar.

Hur ser du på att det här fallet nu prövas i domstol?

– Jag tror att det är bra att man prövar det i domstol. För det är ju ett ganska ordentligt våld som man tillgriper mot en enskild patient och jag tror att det är viktigt att man prövar sånt.

Vilken påverkan kan ett fällande utslag i tingsrätten få för relationen mellan patient och vård?

– Jag tror att det enbart kan vara positivt. Jag tror att det bör gå ut någon form av rekommendationer om hur man ska bete sig i sådana här situationer, från Socialstyrelsen till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".