Nu hamnar också höginkomsttagare i skuldfällan

Antalet svenskar med skulder hos kronofogden ökar igen efter flera års nedgång - och nu fastnar också allt fler höginkomsttagare hos kronofogden.

En ny rapport från kredit- och affärsinformationsföretaget Soliditet visar att allt fler svenskar får problem med sin ekonomi. Störst är ökningen bland ungdomar i åldern 16-23 år, men även allt fler höginkomsttagare hamnar i skuldfällan.

Antalet personer med skuldsaldo ökar snabbast i södra Sverige. Skåne toppar med en tillväxt på 5,2 procent följt av Blekinge med 4,7 procent. I Värmland är ökningen 3,1 procent. Bäst klarar sig Norrlandslänen. Totalt ökade skulderna med 12,1 procent till 57,7 miljarder kronor vilket är en rekordnotering.

Drygt fyra av tio personer med skuld hos kronofogden tjänar mindre än 100 000 kronor per år. Men det är höginkomsttagare som står för den procentuellt största ökningen i antal skuldsatta.

Antalet personer med en årsinkomst över 400 000 kronor och skuld hos kronofogden har på ett år ökat med 25,1 procent. Störst är tillväxten bland kvinnor, 32,1 procent. För män i samma inkomstklass är uppgången 23,6 procent.

I mars i år var över 360 000 svenskar registrerade för skuld hos kronofogden. Det är 2,1 procent fler jämfört med samma tid 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".