Politisk ovilja mot sammanslagning

Nästan alla styrande politiker i de partier som sitter i kommunfullmäktige i Karlskoga och Degerfors säger nej till en sammanslagning av kommunerna.

För en tid sen motionerade folkpartisten Stig Ryhed i Karlskoga om att han vill att Karlskoga och Degerfors ska utreda om de ska slås ihop.

Enkäten vi då skickade ut visar att bara några få partiföreträdare i kommunerna är intresserade av en sådan utredning. Det starkaste stödet för en utredning kommer från SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti. Men Stig Ryheds kollega i Degerfors, Ulf Örtegren (FP), säger nej.

– Jag tror nog att det är lite för tidigt att diskutera en sammanslagning, säger Ulf Örtegren.

– Däremot så är det viktigt att vi finner former till samarbete mellan kommuner, fortsätter han.

Samtliga 13 tillfrågade politiker har svarat på enkäten och alla uppger att de vill ha ett utökat samarbete. Ulf Örtegren föreslår därför att de ska träffas.

– Det bästa vore om de två kommunstyrelserna i de två kommunerna satte sig samman för att diskutera vilket område som vi i första hand ska samarbeta inom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".