Matmärkning

Slarv med datummärkning även hos Konsum Värmland

Nu visar det sig att även Konsum Värmland slarvat med datummärkningen på charkvaror. Ekot rapporterar idag att Konsum angett felaktiga hållbarhetstider på köttfärs och korvar som sålts runt om i landet. Företagens egna prover visade att produkterna inte höll måttet, ändå ändrades inte märkningen.

Det var redan sommaren 2007 som Konsum Värmlands magra frukostkorv fick ett underkänt resultat i företagets egna hållbarhetstest. Det var alltså för mycket bakterier i korven på bästföredagen. När en provtagning ger ett underkänt resultat på det här sättet ska nya prover tas, hygienen ska förbättras och hållbarhetstiden ska kortas så att den stämmer med verkligheten. Det gjorde inte Konsum Värmland.

En revision som livsmedelsverket gjorde i november förra året visade på fler brister. Även nötfärsen innehöll vid en test för mycket bakterier och på en del varor hade företaget inte tagit ett enda hållbarhetsprov de senaste två åren. Korvar, fläskfärs och blandfärs hade försetts med hållbarhetsdatum utan att produkterna testats ordentligt.

Charkchefen Kenny Thor försäkrar att man nu infört mycket hårdare kontroll på varorna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".