Hälsa

Landstinget vill att operationspatienter slutar röka

Nu uppmanar Landstinget i Värmland patienter som ska operera sig att sluta att röka. Det på grund av att operationsresultatet kan påverkas negativt av rökning.

Läkare, kirurger, sköterskor samt ortopeder vid Landstinget i Värmland uppmanar nu samtiliga patienter som ska opereras att sluta röka och snusa.  Narkosläkaren Rolf Hörnqvist säger att ett rökstopp tydligt ökar chanserna till ett lyckat operationsresultat.

För att minimera antalet rökande och snusande patienter delas det nu ut broschyrer till berörda. Där berättas också att barn som utsätts för passiv rökning löper ökad risk för komplikationer under narkos.

När en patient blir operad är det i stor utsträckning den egna kroppen som avgör om resultatet blir bra. Ett rökstopp innan operation minskar risken att drabbas av infektioner, sämre läkning, luftvägsproblem, försämrad blodcirkulation eller att de nya kärlen proppar igen vid kärlkirurgi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".