Hälften av Värmlands studenter stannar i länet

Studenter som utbildat sig i storstadslänen är de som oftast väljer att stanna kvar på studieorten eller i det länet. Men Värmland ligger också högt på den listan.
52 % procent av studenterna vid Karlstads universitet väljer att stanna kvar i Värmland efter studierna, och det placerar Värmland på en delad sjätteplats bland de svenska länen. I siffrorna räknas också de in som redan innan bodde i respektive län. I särklass flest studenter stannar kvar i Stocholm, 85 %, och Skåne och Västra Götaland med drygt 70 % var. Lägsta siffran, 42 %, har Kronobergs län. Riksgenomsnittet l är 62 %. Bland de värmländska kommunerna är det Edaborna som i störst utsträckning väljer att stanna i länet efter studierna, 62 %. Lägst siffra har Filipstad med 44 %. Bäst på att locka hem studenterna till kommunen igen är Årjäng med 46 % hemvändare. Sämst är Storfors, dit bara 20 % av studenterna väljer att återvända. Generellt sett är det fler kvinnor som som efter studierna återvänder till eller stannar kvar i sitt hemlän. Siffrorna kommer från Glesbygdsverket och bygger på antal examinerade från 1997 till 2000. Verket konstaterar också att utbildningsnivån är lägre i glesbygden. Ett sätt att motverka tror verket är utbildning på distans och lokala lärcentra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".