Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkemedelskostnader minskar

Landstingets kostnader för läkemedel har hittills i år minskat med 800.000 kronor jämfört med samma period förra året. Orsaken till minskningen är ett samverkansprojekt mellan Vårdcentralerna och Apoteket som just nu pågår i Värmland.
Projektet rör de som får medicinerna delade av Apoteket genom så kallad. Dos-expedition. Det är främst gamla och multisjuka människor, ofta i kommunala boenden, som ofta har många mediciner. Ambitionen har varit att minska användandet av syrahämmande medel. Läkarna har uppmanats att försöka minska doserna och välja billigare men likvärdiga alternativ. Resultatet har varit framgångsrikt: Kostnaderna har i år minskat med 100.000 kronor per månad. Cirka hälften av kostnadsminskningen beror att man skrivit ut mindre medicin och hälften på byte till billigare preparat. Resultatet är dubbelt glädjande eftersom många människor besparats en medicinering som de inte längre behöver och kostnaderna har minskat så att medel frigörs till andra viktiga områden, säger Vendela Englund länsverksamhetschef för allmänmedicin. Nu tänker projektgruppen gå vidare och försöka hitta andra områden där motsvarande förändringar kan göras som kan gynna både patienter och landstingets anstängda ekonomi. Vendela Englund tror bland annat på förbättringar inom till exempel blodtrycks- och hjärtläkemedel och inom området smärta och ledsjukdomar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".