Bättre läge för A9:s ekonomi

De besparingar som Artilleriregementet A9 i Kristinehamn planerat för i höst kanske inte kommer att få så negativa effekter som man först trodde.
När regeringen för nån vecka sen la ett besparingskrav om 450 miljoner kronor hade det sin bakgrund i att statsfinanserna inte såg så bra ut. Den här gången var det alltså inte Försvaret som levt över sina tillgångar. Eftersom hela besparingen skulle göras på det så kallade förbandsanslaget befarade försvaret att det skulle gå ut över de värnpliktigas utbildning, det skulle bland annat bli ett skjutförbud med all grov ammunition. I Kristinehamn trodde man ändå inte att konskekvenserna skulle bli så allvarliga, trots att det handlade om besparingar på i storleksordningen knappa fem miljoner. I och för sig sa ledningen för A9 att en planerad slutövning förmodligen inte blir av men att utbildningen inte ska bli alltför lidande. Detta då man hoppas kunna få använda ammunition som inte ska ersättas med ny. När nu regeringen och Försvarsledningen, enligt TT, kommit överens om att 190 av den 450 miljoner ska tas från materielanslaget ser det bättre ut för landets värmpliktiga. -Hur det här påverkar oss vet jag inte riktigt än, vi ska träffa ÖB under fredagen och då lär vi få veta, säger A9:s regementschef Göran Mårtensson till Radio Värmland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".