Degerfors

Lägre lön annars varsel

För att inte behöva säga upp personal vill Degerfors järnverk att de anställda ska gå ner i både arbetstid och lön. Blir det inte någon överenskommelse kan ungefär 60 personer komma att varslas om uppsägning, säger platschefen Olle Källgren.

Efter vinterns uppsägningar i Degerfors - då järnverket gick från femskift till treskift - är det nu ungefär 500 personer som jobbar kvar på järnverket.

Nu vill företaget försöka undvika att avskeda fler. Dels för att det är bra långsiktigt att behålla kompetensen, men också för att en tillfällig lönesänkning ger en snabbare besparing för företaget.

För de anställda skulle det ge mycket mindre pengar i plånboken. Det säger Bjarne Rasmussen, ordförande för metallklubben på Degerfors järnverk.

Metallfacket har nu presenterat förslag på hur företaget ska kunna spara pengar utan att varken sänka lönerna eller varsla. Men vilka de idéerna är vill ingen av parterna avslöja.

Om det inte blir någon överenskommelse om sänkt lön och kortad arbetstid säger platschefen Olle Källgren att ungefär 60 personer kommer varslas om uppsägning, men även om det blir en överenskommelse så kan nya varsel i Degerfors inte uteslutas, säger Olle Källgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista