Norsk vargtelefon ur funktion

Den norska vargtelefon som ska varna jägare med jakthundar för vargangrepp har slutat fungera. Telefonen kommer troligen att vara ur funktion under hela hösten Orsaken är att det varit stora svårigheter att pejla in två av de tre vargar som märkts med radiosändare.
Vargforskare har konstaterat att den så kallade Kongsvinger/Årjängflocken har splittrats. Ett par har fått namnet Djurskogparet och håller för det mesta till på den svenska sidan. Det andra paret kallas Mangenparet och finns i Hedmark på den norska sidan. Båda hannarna och en gammal hona fick nya sändare i vintras. Bland annat eftersom man misstänkte att de gamla sändarna förstörts av varghatare. Ledarhannen i den ursprungliga flocken misstänks ha blivit dödad av människor som skaffat sig pejlingsutrustning. Den radiosändare som fungerar sitter på hannen i Djurskogparet och på den svenska sidan fungerar vargtelefonen. Den är i bruk sedan den 21 augusti. Men på den norska sidan kommer det troligen inte att fungera under hösten. Det säger Webjörn Svendsen, viltkonsulent i Norges jägar- och fiskeförbund till tidningen Glåmdalen. Svendsen tycker att försöket med vargtelefon varit mycket lyckat och varit till stor hjälp för jägare som ska ut i skogen med sina jakthundar. Mellan 1996 och 2002 dödade vargarna i Kongsvinger/Årjängflocken runt 30 hundar. Vargtelefonen har funnits i tre år och under den tiden har antalet hundar som dödats blivit betydligt färre. Under tiden som vargtelefonen fungerade hade man flera hundra samtal varje vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".