Hagfors/Degerfors

Förståelse för sänkt arbetstid

Allt fler metallfack väljer att gå ner i arbetstid och lön för att rädda jobben, senast skedde det i Degerfors nu i veckan. Bland de första som sänkte lönen var metallfacket på Uddeholm Tooling i Hagfors som då fick kritik av andra fackföreningar. Men LOs avtalssekreterare Per Bard förstår metallfackets beslut.

– Det är självklart en svår fråga hur man ska hantera ett väldigt besvärligt läge inom industrin. Jag har viss förståelse för att industrin kände att man var tvungen att göra någonting, säger Per Bard, som besökte Uddeholm Tooling på fredagen.

– Det bästa hade varit att parterana tillsammans med regeringen hade kunnat hitta en lösning där man kunde ha gått ner i arbetstid men också fått utbildning via staten, säger han.

Ser ni någon risk i att sänka arbetstid och lön?

– Det skulle vara värre att hamna i arbetslöshet och behöva gå till a-kassan, för den räcker inte till idag. När man löser det på det här sättet blir det något bättre, säger Per Bard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista