Karlstad/Hammarö

Politiker kritiska mot blodgivningsregler

Trots att det just nu råder blodbrist i landstinget får inte alla som vill ge blod. Män som har sex med andra män får inte vara blodgivare enligt Socialstyrelsens regler. Miljöpartisten Martin Oscarsson i Karlstad och socialdemokraten Jonas Gunnarsson från Skoghall är kritiska till reglerna, som gör att de inte får bli blodgivare.

– På grund av att jag har sex med män någon gång då och då är jag avstängd från att ge blod för resten av mitt liv, säger Martin Oscarsson.

– Jag tycker att det är helt orimligt. Förvisso är män som har sex med män en större riskgrupp för blodsmitta. Men det innebär inte att man kan utesluta en hel grupp från att ge blod, fortsätter han.

Anledningen till regeln är enligt blodcentralerna att risken för HIV-smitta fortfarande är hög. Enligt statistik från blodcentralerna hade 130 av 500 smittade med HIV under 2007 fått det genom sex med andra män. 1999 var siffran 50 av 500.

Martin Oscarsson menar att den som lever i ett fast förhållande utgör en mindre risk för att sprida en smitta än vad en människa som har sex med flera av det motsatta könet är.

– Det är en orättvis regel, säger han.

Både Martin Oscarsson Och Jonas Gunnarsson försöker påverka riksdagspolitikerna för att få till en lagändring i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista