Spjutspetsen som hittats i vraket. Foto: Tomas Ek/SR Skaraborg

Vrak kan vara från vikingatiden

Ett tidigare helt okänd vrak som hittats i Vänern kan vara drygt tusen år gammalt. Vraket hittades i onsdags vid dykningar i Lurö skärgård, och marinarkeolog Roland Peterson tror att det kan vara från vikingatiden.

Vraket är 20 meter långt och byggnadsstil och mått indikerar att det kan handla om vikingatid.

– Om så är fallet är det helt unikt eftersom det sedan tidigare inte finns några förlista vikingatida skepp lokaliserade, säger marinarkeolog Roland Peterson.

Men trots att skeppet är byggt i vikingalik stil så betyder det inte att det måste vara från den epoken, men det är likväl mycket intressant, säger Roland Peterson.

Dessutom har man bärgat två sorters vapen från fartyget; en spjutspets och ett svärd som nu ska åldersbestämmas.

Inom några veckor kommer man att få besked om hur gamla de bärgade föremålen är. Oavsett om skeppet verkligen är från vikingatiden eller om det visar sig vara yngre, kanske från medeltiden, så är det mycket som talar för att skeppet kan bli föremål för en mer detaljerad utgrävning.

– Det är lika intressant om föremålen är från medeltiden med tanke på de vapen som hittats, säger Roland Peterson, som hoppas på att hitta fler vapen.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista