Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Nybilsförsäljningen ökar i Värmland

Nybilförsäljningen i Värmland ökar för första gången sedan landet gick in i den djupa lågkonjunktur som drabbat världen. Det här kan vara en föraning om att en ljusning och vändning av konjunkturen är på väg.

Bilhandeln är historiskt en pekare på vad som är på gång och vid en rundringning till bilhandlare i Värmland så visar det sig att det de senaste månaderna blivit en uppgång i nybilsförsäljningen med 10-15 procent .

För tillfället verkar försäljningen av nya bilar ligga på ungefär 85-90 procent av försäljningen vid samma tid förra året.

Begagnatmarknaden däremot har ökat med ungerfär 30 procent under lågkonjunkturen.

– Det är bra fart i bilhallen, säger handlarna SR Värmland talat med.

Siffror från Statistiska Centralbyrån stöder tecken på en ljusning i konjunkturen. Orderingången för industrin för både februari och mars har efter en 25 procentig nedgång under halvåret fram till januari i år legat konstant.

Vid en titt med förstoringsglaset går det till och med att se en uppgång med 0.4 procent under mars månad. Det kan vara ett trendbrott.

Ett annat stöd för att konjunkturen håller på att förbättras är att marknaden tror på en ökad efterfrågan på olja, vilket lett till ett ökat råoljepris den senaste veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".