Skärpt straff för videobomben

Hovrätten skärpte straffet från fyra till fem års fängelse för den 23 årige Smedjebacksbo med nazistisk anknytning, som i våras kom till Karlstad med en splitterbomb gömd i en videokassett.
Enligt Hovrätten var bomben så kraftig att om den hade utlösts skulle 23-åringen ha blivit dömd för mord, och fått fängelse på livstid. Nu döms han för förberedelse till mord, men Hovrätten gör bedömningen att det brottet är så allvarligt att straffet därför skärps till 5 års fängelse. För övrigt gör hovrätten ingen annan bedömning än Karlstads Tingsrätt. Det var genom tips från Östersundspolisen mannen kunde gripas i Karlstad. Han hade då en längre tid varit telefonavlyssnad. I samband med en husrannsakan i den lägenhet som tillhör en känd nazist, och kamrat till 23-åringen, hittade polisen en plastkasse i en garderob. En plastkasse som innehöll sprängdeg, ammunition och en videokassett invirad i plast och tejp. Först tänkte polisen öppna videokassetten eftersom de trodde att det handlade om narkotika, men efter samtal från Östersundspolisen stod det klart att kassetten innehöll en bomb. Värmlandspoliserna uppmanades då att omedelbart utrymma lägenheten och tillkalla bombenheten i Göteborg. När bomben desarmerats och analyserats visade det sig att den var så kraftig att den person som skulle hållit i kassetten när bomben detonerade aldrig skulle ha överlevt. Vem bomben var avsedd för har inte framkommit under rättegångarna vare sig i Tingsrätten eller i Hovrätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".