VÄRMLAND

Glutenintoleranta kräver bättre samordning

Villkoren för glutenintoleranta är i dagsläget väldigt olika beroende på i vilket län man bor i. Något som föreningen för unga glutenintoleranta nu vill ändra på

Föreningen för landets unga glutenintoleranta har samlats i Karlskoga i helgen för en ”påverkanskonferens” och årsmöte. Under konferensen diskuteras bland annat frågan om subventionerna på glutenfrimat.

Idag är villkoren för glutanintoleranta väldigt olika beroende på i vilket län man bor i. En del landsting ger ingen ersättning alls för den dyrare maten som allergikerna behöver. En del ger en kontantersättning en gång i månaden eller en gång om året. En del låter de glutenintoleranta hämta ut mat på recept på apoteket.

Föreningen vill istället att ALLA landsting ska erbjuda glutenallergikerna en ersättning för att kunna handla i de vanliga matvarubutikerna. Det tror föreningen skulle leda till ett bättre och större utbud av glutenfria produkter.

Under föreningens konferens” i Karlskoga diskuterar man hur föreningen ska gå vidare i arbetet för en standalisering av landstingets ersättning för glutenfria produkter.

Nästa steg för föreningen i arbetet mot en standalisering för subventionerna sker i Stockholm den 13 juni i form av en hungerstrejk./Matilda Mattisson, SR Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista