EU-valet

Valsedlar för Piratpartiet bortflyttade

Under förtidsröstningen till Europaparlamentsvalet har Piratpartiet i Värmland fått problem med sina valsedlar. Enligt partiets värmländske kandidat, C Magnus Berglund, har bland annat valsedlarna vid förtidsröstningen i Kil flyttats bort från de andra partiernas valsedlar.

De flyttades från det ställ för valsedlar där vi ställt dem, till ett annat bord, säger C Magnus Berglund.

Han tror att Piratpartiet kan förlora röster på det här genom att den som inte hittar valsedeln röstar på något annat istället.

– Hellre det än att röja vem man ska rösta på. Vi har ju valhemlighet i Sverige, därför är det kanske inte så kul att springa runt och fråga efter Piratpartiets röstsedlar, säger han.

C Magnus Berglund har även andra exempel på det han kallar konstig attityd mot de Piratpartister som lägger ut valsedlarna. Men det finns förstås regler kring det här. Och de säger att alla partier har rätt att få sina valsedlar utlagda på ett likvärdigt sätt, oavsett partistorlek.

Däremot har inte valförrättarna något ansvar för att lägga fram sedlar för partier som fått mindre än en procent av rösterna i tidigare val, det får partierna sköta själva.

Men de problem som Piratpartiets valarbetare i Kil upptäckt berodde på ett missförstånd, det säger Staffan Aronson som är valnämndens ordförande i Kil.

– Den förklaring jag har fått är att någon från partiet har lagt dit valsedlarna, utan att personalen var medveten om att de låg just där. Men när detta påpekades plockade de naturligtvis in dem i lådan med alla valsedlar. Och där ligger de nu, säger han.

kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista