Karlstad

Ny hjälp att sluta röka

Idag invigdes Centralsjukhusets första tobaksavvänjningsmottagning. Patienter som röker är ofta väldigt motiverade när de är inlagda på sjukhuset. Det är sedan, när de kommer hem igen, som motivationen tryter.

– Om man har fått en hjärtinfarkt och läggs in på sjukhus, då blir man ju ganska rädd. och man bestämmer sig ganska snabbt för att: "Nu ska jag sluta röka". Men när man väl kommer hem, mår bättre så glömmer man ganska snabbt hur det var, säger Inga-Lill Granath, tobaksavvänjare och sjukgymnast vid Cenralsjukhuset i Karlstad.

– Och sen kommer man in i sina gamla vanor, och risksituationerna är de vanliga. Kaffekoppen på morgonen, kanske man pratar i telefon eller träffar vissa kompisar och så röker man. Det gäller ju att hitta de risksituationerna och hitta strategier för att klara av dem.

Till en början kommer endast internmedicinska patienter att tas emot vid avdelningen, på remiss från sin läkare.

– Det är inte vi som ska göra arbetet utan det är patienten själv och då stöttar vi med att ge råd och hjälper till med att hitta motivationen och tänket för att komma vidare i det här arbetet. För det är ett arbete att sluta röka, säger Inga-Lill Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista