Allt fler unga blir nykterister

Allt fler ungdomar i Sverige väljer att leva nyktert. På fem år har nykterhetsrörelsen IOGT-NTO fått 20 000 nya medlemmar och ungdomsförbundet, UNF, har lockat tusen nya ungdomar under de senaste två åren.

– Nu har vi en stor förening i Filipstad, och en i Karlstad och så håller vi på att starta upp i Ekshärad. Det här året satsar vi på att starta upp på alla stora orter, säger Marina Nilsson, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund i Värmland.

En förening på varje ort ska ge ungdomarna någonstans dit de kan gå, som kan vara ett alternativ till fester där många dricker.

– Jag har ju växt upp med missbrukande föräldrar och har sett baksidan, säger Marina Nilsson, som själv kom i kontakt med UNF när hon gick i skolan i Filipstad och fick en kalender utgiven av organisationen.

Men det är inte alla, som har växt upp med missbrukande föräldrar, som gör som Marina Nilsson och väljer bort alkohol helt.

– Man måste nog vara lite stark i sig själv och våga stå emot. För det är ju lätt att man fastnar i samma sak som sina föräldrar och faller för det här grupptrycket, så man måste väl stå på sig, svarar Marina Nilsson på frågan om varför hon gjort det valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista