Vallöften om jordbruket oroar bönder

Jordbruket är det som kostar oss EU-medborgare allra mest. Över 3 500 miljarder kronor läggs på jordbrukspolitiken under den här budgetperioden. Men vad har jordbruksstödet betytt för de värmländska bönderna? Och vad händer nu, när svenska politiker vill minska eller helt skrota stödet?

I en beteshage vid sjön Aspen i närheten av Långserud betar Anders Axelssons tjurar. På Torps gård föder han upp nötdjur som sedan säljs till slakt. Att djuren får gå ute gör att uppfödningen tar lite längre tid, men med stöd från EU blir det ekonomiskt hållbart.

Anders Axelsson har gården tillsammans med sin bror. De tog över efter sin far, och var med redan innan EU-inträdet. Skillnaden är stor, medlemskapet har gett mycket pengar till jordbruket.

Men EU-stöden ställer också krav. Det är mycket adminsitration och kontroller för att få pengarna. Kontrollerna behövs, säger Anders. Det är ju mycket pengar det handlar om. Men regelverket är lite väl stelbent och detaljstyrt ibland, tycker han och tar upp exemplet med träd i beteshagar.

–Sånt finns inte nere på kontinenten och därför har man svårt från EU-håll att förstå. Nu finns ett regelverk där vi måste räkna träd och plocka bort en del för att uppfylla reglerna. Det känns lite väl stelbent många gåner, säger Anders Axelsson.

Inför valet till Europaparlamentet har alla de svenska riksdagspartierna kritiserat det nuvarande stödet till jordbruket och krävt förändringar. Folkpartiet går längst, och säger att stödet ska vara helt borta redan om sex år, 2015. Men även de andra partierna talar om utfasning och marknadsanpassning. Ett par, Junilistan och Vänsterpartiet, vill att jordbrukspolitiken ska styras nationellt.

Partiernas argument handlar om att mer än 40 procent av hela EU-budgeten går just till jordbruk, och att stödet skapar orättvisa villkor gentemot jordbrukare i tredje världen som får svårt att konkurrera med Europas bönder. Och diskussionerna bekymrar Anders Axelsson.

--  Jag känner en oro för att svenska politiker inte värnar om Sveriges lantbruk på samma sätt som politiker i andra länder gör. Vi vill ju konkurrera på lika villkor, säger han.

I dagsläget är det ministerrådet, alltså regeringarna för medlemsländerna som tillsammans beslutar om EU:s stöd till jordbruket. Men om Lissabonfördraget går igenom flyttas mer makt till parlamentet och då får de folkvalda mer att säga till om när det gäller just jordbruket. Och Anders Axelsson är inte ensam om att oroa sig för hur framtidens jordbrukspolitik ska se ut. Dag Rogne, som är ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Värmland, säger att politikerna måste sansa sig i sina överbud om att avregelra jordbruket.

–Vi har inget emot att det förändras, bara det sker på ett sätt så att vi inte drabbas av för snabba förändringar. Vi måste ha en konkurrens på lika villkor, Sverige ska inte gå före, säger han och fortsätter:

–Jag tror att det har blivit mycket populism i Sverige just nu, att man bjuder över varann.

Dag Rogne ser också behov av förändringar i jordbrukspolitiken, bland annat för att det ska bli mer tydligt varför lantbrukarna får stöden.

–Det finns ingen koppling mellan vad vi gör och vad vi får betalt för. Vi måste tillbaka till att samhället tycker att vi gör ett bra jobb och att vi får ersättning för det, säger han.

Och Anders Axelsson, han hoppas på att miljöstöd och stöd för mindre gynnade områden ska prioriteras.

–Annars får det långtgående kosekvenser.

Skulle du kunna fortsätta?

–Helt utan stöd är det omöjligt.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista