Vallöften oroar bönderna

Skrota EU-stödet till lantbrukarna. Det är budskapet från flera av de svenska partierna inför valet till Europaparlamentet. Och löftena om snabba, kraftiga förändringar av jordbrukspolitiken oroar bönderna.

– Jag känner en oro för att svenska politiker inte värnar om Sveriges lantbruk på samma sätt som politiker i andra länder gör. Vi vill ju konkurrera på lika villkor, säger nötköttsbonden Anders Axelsson i Långserud. Han är en av de värmländska lantbrukare som inte skulle klara verksamheten utan Eu-pengar.

Kritiken mot EU:s jordbrukspolitik är hård. Pengarna, mer än 3 500 miljarder kronor och över 40 procent av hela EU:s budget, kan användas bättre, anser politikerna.

Folkpartiet vill skrota hela systemet de närmsta åren, andra talar om reformering och omställning. Förutom att det är dyrt, hörs också argumentet att det är orättvist och drabbar bönder i fattiga utvecklingsländer, bönder som står utanför EU och inte tar sig in på marknaden.

Men de svenska politikerna går för långt i sin kritik, det menar Dag Rogne som är ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Värmland.

– Jag tror att det har blivit mycket populism i Sverige just nu, att man bjuder över varann, säger han.

Men även LRF vill se förändringar fast på ett annat sätt, utan att Sverige går före.

– Då kommer det att försvinna mycket lantbruk från Sverige och vi vi får importera mer mat, tyvärr, säger Dag Rogne.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista