Landshövdingen ska hjälpa Migrationsverket

Migrationsverket vill ha hjälp av Värmlands landshövding Eva Eriksson och övriga landshövdingar i landet för att få kommunerna att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Det är ganska ovanligt, men samtidigt så är landshövdingarna en underskattad kraft, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

– De för ju dagligen samtal med kommunerna och har bra kännedom om de kommunala förutsättningarna. Så det är en kraft som jag tror att Migrationsverket kommer att försöka dra på mer och mer.

Flyktingmottagandet i Sverige kommer enligt Migrationsverket att minska i omfattning i år och nästa år. Men det innebär inte att alla problem är lösta. Det råder fortfarande en akut platsbrist för ensamkommande flyktingbarn, idag uppgår behovet till drygt 200 platser i landet.

– Platsbristen skapar bekymmer för oss, men framför allt för barnen som inte får en trygg tillvaro, säger Dan Eliasson.

Nu tar alltså Migrationsverket hjälp av landets landshövdingar för att påverka kommunerna att ta emot barnen och ungdomarna. Gensvaret bland landshövdingarna har varit bra, enligt Dan Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista