Allt färre turer för Freja

I sommar blir ångfartyget Freja en sällsynt turistattraktion på Fryken. Tidigare år har ångfartyget gjort i snitt 140 turer på Fryken, men i sommar blir det betydlgt mindre på grund av brist på ideella krafter.

Som mest körde Freja 170 turer per sommar, men i år blir det bara omkring 15 på grund av brist på ideella insatser. Till detta kommer en ansträngd ekonomi som gör det unika ångfartyget sällsynt ute på Frykens vatten.

– Förra året halverade vi den genomsnittliga trafiken. I år blir det 15 till 20 resor. Det som ligger bakom är allt arbete med båte. Ska vi då köra kommersiell trafik i stor utsträckning som vi har gjort då är det väldigt mycket ideellt arbete som krävs för det. Och där har resurserna minskat efter hand, säger Karl-Axel Hjert, ordförande i ångbåtsföreningen Freja.

– Många av dem som var med från början har fallit för åldersstrecket, eller finns tyvärr inte kvar i livet längre.

I 13 år har Freja varit i trafik och sammanlagt har fartyget gjort närmare 2000 turer. Därför behövs nu dyra, men helt nödvändiga reparationer av bland annat ångpannan, som idag är världens äldsta i drift. Men om de ideella kraftarna har minskat kraftigt så är glädjande nog medlemsantalet konstant i ångbåtsföreningen.

– Ja, det är glädjande att hjärtat för båten är så starkt. Men de personerna bor långt ifrån alla i Fryksdalen, men att bland dem få några som kommer till båten och deltar i rustningsarbetet och i trafiken är en helt annan sak, tyvärr, säger Karl-Axel Hjert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista