Misstänkt chattpedofil åtalas

Den man som misstänks för att ha tvingat 59 flickor i hela Sverige till sexuella handlingar framför datorns webb-kamera, åtalas idag i Uppsala Tingsrätt. Tre av flickorna bor i Värmland. Den åtalade är 33 år och tidigare dömts för liknande brott.

Åklagaren Thomas Bälter Nordenman bedömer det som det mest omfattande fallet av sexövergrepp på nätet som hittills uppdagats i Sverige. Över 100 poliser har jobbat med utredningen och förundersökningen omfattar 4000 sidor.

Mannen åtalas på 65 punkter. Det handlar om grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, våldtäkt mot barn och sexuellt tvång. De utsatta flickorna är i åldrarna 11-20 år och kommer från hela landet. Tre av flickorna är från Värmland.

Brotten begicks sommaren och hösten 2008. Härvan nystades upp i slutet av förra året då mannen, som bor i norduppland polisanmäldes för att ha haft sex med en 14-årig flicka. I samma veva anmälde en flicka i Västsverige att hon tvingats utföra sexuella tjänster framför en webbkamera.

Den fortsatta polisutredningen visade att 33-åringen haft kontakt med ett mycket stort antal flickor och åtminstone 59 av dem har han genom hotelser förmått posera eller ha sex framför kameran. Troligen har ännu fler utsatts, men man var tvungen att dra en gräns för att kunna avsluta utredningen och åtala mannen.

Åklagaren har valt att sekretessbelägga hela förundersökningen av hänsyn till flickorna. Men det har kommit fram att mannen i några fall förmått flickorna att ta in en granne på sitt rum för att där framför kameran ha sex med honom.

För att få flickorna att ställa upp hotade han att döda flickorna, deras kompisar eller anhöriga. Det kunde han göra eftersom han först kartlade familjerna och kompisar på nätet på sajter som Snuttis och Bilddagboken, allt för att understryka att hoten var allvarligt menade och inga tomma hot.

Mannen själv nekar och hävdar att flickorna ställt upp frivilligt. Han påstår att han och flickorna ägnat sig åt en form av rollspel.

Sveriges Radio Uppland

Faktaruta/Bostadsorter

Här är åklagarens redogörelse över varifrån flickorna kommer när det gäller den misstänkte chattpedofilen från Uppsala län:

Blekinge 2
Dalarna 4
Gotland 1
Gävleborg 1
Halland 1
Jämtland 1
Jönköping 2
Kalmar 6
Kronoberg 1
Norrbotten 2
Skåne 6
Stockholm 1
Södermanland 2
Uppsala 2
Värmland 3
Västernorrland 4
Västra Götaland 9
Västmanland 3
Västerbotten 3
Örebro 2
Östergötland 3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista