Valet till Europaparlamentet

(S) och (M) framåt i unik mätning

Socialdemokraterna och Moderaterna går starkt framåt bland de värmländska väljarna. Det visar en unik väljarundersökning som Sveriges Radio Värmland har låtit göra inför valet till Europaparlamentet.

Det är Synovate tillsammans med Sveriges Radio Värmland som har frågat över 1 600 värmlänningar om hur de tänker rösta i valet till Europaparlamentet om en vecka.

Och om Värmland får bestämma gör Socialdemokraterna sitt bästa resultat hittills i ett EU-val med 37,6 procent av rösterna, det går också betydligt bättre här än i den senaste nationella mätningen.

– Det är jätteroligt, det känns som vi har vind i seglen, säger en försiktigt optimistisk Jonas Gunnarsson, Socialdemokraternas värmländske kandidat.

Även Moderaterna går framåt ordentligt jämfört med senaste valet till Europaparlamentet och får 20,5 procent, men har trots det sämre siffror här än i riket som helhet.

– Värmland är ett rött län, det är svårare att komma igenom här, säger Moderaternas kandidat Catarina Segersten Larsson som också hon är glad över resultat men väntar med att jubla tills valdagen är förbi.

Junilistan och Kristdemokraterna har just nu så svagt stöd att man riskerar att mista sina platser i parlamentet.

Bland uppstickarpartierna har Piratpartiet ett tydligt stöd bland de värmlänningar som ingick i opinonsmätningen. 5,6 procent säger att man kommer att rösta på partiet. Däremot får Sverigedemokraterna ett ganska svagt stöd och är just nu inte över gränsen för en plats i parlamentet

 Valdeltagandet ser ut att bli fortsatt lågt. 2004 röstade drygt var tredje värmlänning. I vår mätning uppger 52 procent att man ska rösta på ett visst parti. Lite drygt en fjärdedel av värmlänningarna säger spontant att man inte kommer att rösta och var femte har inte bestämt sig för om eller hur de ska rösta.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista