Valet till Europaparlamentet

EU-kritiker backar i väljarundersökning

De EU-kritiska partierna är de som backar mest i den väljarundersökning som Sveriges Radio Värmland har gjort tillsammans med Synovate. Både Junilistans och Vänsterpartiets resultat är en kraftig försämring jämfört med förra valet. Men båda partiernas toppkandidater är fortfarande hoppfulla inför valet.

Vänsterpartiet får 4,8 procent av de värmländska rösterna, enligt vår undersökning. Det är drygt 8 procentenheter sämre än i förra valet till EU-parlamentet och dessutom sämre än i Synovates mätning för hela landet.

– Det sker väldigt stora svängningar precis före valet. Jag är helt övertygad om att vi kommer att göra ett bra mycket bättre val än vad siffrorna visar, även i Värmland, säger Eva-Britt Svensson (V).

Hon får medhåll av Junilistans Sören Wibe, som räknar med att hans parti ska göra en uppryckning under sista veckan. Men i vår mätning säger bara 2,2 procent av värmlänningarna som ska rösta, att deras röst faller på Junilistan. I förra valet var det 13,5 procent som röstade på dem.

Att det dåliga resultatet i opinionsmätningar skulle vara ett tecken på att svenska folket har blivit mer EU-vänligt, håller inte Sören Wibe med om.

– Det tror jag inte. Tvärtom har de stora partierna försökt ge bilden av att även de är EU-kritiska. Det är möjligt att det har gått hem, säger han.

Och att Vänsterpartiet får så dålga resultat i den värmländska mätningen förklarar Eva-Britt Svensson så här:

– I Värmland har vi svårare att få EU-kritiker och EU-motståndare att delta i valet över huvud taget, säger hon.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista