Valet till Europaparlamentet

Deltagandet i EU-valet kan öka

Hälften av värmlänningarna har bestämt sig för att rösta på ett parti i valet till Europaparlamentet på söndag. Det visar den opinionsmätning som Sveriges Radio Värmland har gjort tillsammans med Synovate. Det är en stor ökning jämfört med förra valet, men att valdeltagandet faktiskt kommer att öka så stort är inte troligt, enligt statsvetaren Magnus Lindh.

– Det är en siffra som gärna blir lite högre när man frågar, men sen när det blir soligt väder den 7 juni tror jag att många kanske stannar hemma, säger Magnus Lindh, som är statsvetare på Karlstads universitet.

Magnus Lindh hoppas ändå på ett högre valdeltagande än sist, då det var 34 procent av värmlänningarna som röstade. Bland annat kan man se tendenser till det i antalet förtidsröstande, som är högre nu än vid samma tid 2004.

I Sveriges Radio Värmlands och Synovates undersökning sade 52 procent att de ska rösta på ett visst parti. 26 procent uppgav att de inte tänker rösta och 19 procent har ännu inte bestämt sig.

Magnus Lindh anser att det är politiker och partier som har ett stort ansvar för att höja valdeltagandet och få svenska medborgare att inse att vi också är europeiska medborgare.

– Kan man vara bättre på det får man också fler människor som vill rösta, säger Magnus Lindh.

– Om man dessutom vet att den som är Europaparlamentariker nästan har större makt än den som är riksdagsledamot, då blir det ännu viktigare att gå och rösta.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista