Få vill studera i Europa

Trots att det finns både platser och pengar är intresset för att plugga ute i Europa lågt bland studenterna i Karlstad. Det EU-finansierade Erasmusprogrammet, som ger minst en utbytestermin på ett annat europeiskt universitet, lockade bara tolv studenter det här läsåret.

– De senaste två åren har det varit ett stabilt men ganska lågt intresse för Erasmusstudier, alltså studier i Europa, säger Carina Eriksson som är internationell koordinator vid Karlstads universitet.

Av de 10 000 studenter som går på universitetet är det alltså bara tolv studenter som har åkt iväg på en utbytestermin inom Erasmusprogrammet det här läsåret. Och intresset är lågt även på andra håll.

Sammanlagt har EU-parlamentet lagt runt 28 miljarder kronor på Erasmusprogrammet den här budgetperioden och för ett par år sedan höjdes stipendiet som studenterna får när de åker, för att få upp deltagandet.

Carina Eriksson har flera teorier om vad det låga intresset kan tänkas bero på. Bland annat det ekonomiska läget, hur mycket medel studenterna kan få från CSN och hur mycket information de får om möjligheterna att studera i Europa. Men om studenterna bara vill, finns alla möjligheter att åka iväg.

– Vi har tillräckligt med stipendier att bevilja, säger hon.

Och i en enkät som SR Värmland gjorde på universitetet lanserade även studenterna sina teorier, bland dem fanns bland annat bristen på information och att Europa är för nära och likt Sverige som förklaringar.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista