De tre finalisterna i SKAPA Innovationspris 2009, foto: Sarah Medsjö SR Värmland

Mjuka servetter gav pris

Årets vinnare av SKAPA Innovationspris heter Tore Eriksson och kommer från Klässbol utanför Arvika. Den vinnande produkten används vid papperstillverkning, för att skapa mjukhet och absorptionsförmåga hos till exempel servetter.

Det är andra gången som Tore Eriksson står som segrare, något han är ensam om i Värmland. Han kommenterar sin uppfinningsrikedom så här:

– Det är en stark drivkraft att försöka hitta något som inte finns, så att säga.

Tore Erikssons uppfinning innebär bland annat färre antal driftsstopp och en ökad säkerhet för personalen inom papperstillverkning. Bidraget har redan börjat testas, något som tillsammans med en stor marknadspotential och teknisk höjd bidrog till vinsten. Prissumman på 100 000 kronor kommer från Länsförsäkringar Värmland, som tillsammans med Almi Företagspartner i Värmland arrangerade tävlingen. Totalt deltog 28 bidrag. Tore Eriksson är länsfinalist och kommer delta i den nationella tävlingen den 13 oktober i på Tekniska Mässan i Älvsjö utanför Stockholm. Här är Tores egna recept på framgång:

– Det gäller att arbeta målmedvetet och vara envis och inte ge upp när hinder kommer på vägen.

Andrapriset delade Caisa Andersson med sina två kollegor Lars Järnström och Chris Breen, som inte kunde delta vid prisutdelningen, och tredjepriset gick till Lars Enqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".