Släpp på gasen och rädda liv

Sommarmånader innebär ökad trafik och därmed större olycksrisk. Under den gångna helgen skadades flera personer i trafiken i Värmland och en man omkom. Släpp på gaspedalen och kör framför allt nykter. Det är råden från NTF till bilisterna.

– Höga hastigheter har väldigt stor betydelse för utgången om man skulle råka köra på något eller vara med i en olycka, säger Mats Andersson, trafikonsulent på NTF.

– Se till att vara nykter och framför allt, var riskmedveten. Cyklister kan vingla till och en mopedist kan svänga ut i vägen, så man måste ha ett risktänkande och hålla avstånden.

Men annars så ser olycksstatistiken jämförelsevis väldigt bra ut. I fjol dog färre än 400 personer i trafiken i Sverige.

– O ja, så här låga dödssiffor i trafiken har vi inte haft sedan 30-talet, säger Mats Andersson. 

– Och hittills i år ligger vi på två färre dödsfall än motsvarande period förra året. Vi hoppas att det håller i sig, men snart väntar ett annat trafiktempo i och med semestrar och många utländska turister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".