Landshövding Eva Eriksson och ambassadör Johan Molander. Foto: Markus Karjalainen, Sveriges ambassad Helsingfors

"Värmlandsdag" i Helsingfors

På Sveriges ambassad i Helsingfors var det igår en "Värmlandsdag" med omkring 400 inbjudna finländare från näringslivet och politiken. De fick lära känna Värmland lite bättre - jubileumsåret 2009, 200 år sedan Sverige och Finland gick skilda vägar.

– Det var ett mycket lyckat arrangemang, säger landshövding Eva Eriksson.

– Att skapa mötesplatser så att det värmländska näringslivet kan knyta kontakter är en viktig uppgift för länsstyrelsen. Och när vi kan visa upp det moderna Värmland i ett sådant här sammanhang känns det extra roligt. Samarbetet med våra nordiska grannländer är viktigt.

– Värmland är en brygga mellan Sverige och Finland, säger Sveriges ambassadör i Finland Johan Molander, genom sitt släktskap i natur och kultur och genom ett dynamiskt näringsliv, som har i ursprung i skogen.

På kvällen underhöll Västanå teater med musik och spelade ett stycke ur sin nya Kalevala-uppsättning, konferencier var OS-guldmedaljören Stefan Holm och gästerna bjöds på värmländsk närproducerad mat i form av en buffé.

Vid en pressträff för finländska journalister presenterade VisitSweden och Visit Värmland såväl landskapets historia som värmländska resmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".