KIL

Politikerbråk i Kil

Moderaterna i Kil har sökt stöd från Sverigedemokraterna för att driva igenom sin kommunalpolitik. Det menar kommunstyrelsens ordförande, Mikael Johansson (S). Men både Moderaterna och Sverigedemokraterna förnekar att ett sådant samarbete ska ha ägt rum.

– Jag har ganska säkra uppgifter på att en moderat fullmäktigeledamot har kontaktat Sverigedemokraten för att få honom att komma till fullmäktige i budgetomröstningen, säger Mikael Johansson (S).

Frågan rör ett tilläggsanslag på en halv miljon kronor till socialnämnden, som den borgerliga oppositionen i kommunfullmäktige klubbade igenom den 25 juni i år, tack vare att Sverigedemokraten John Larsson deltog och röstade för förslaget.

Men att någon moderat skulle ha bett Sverigedemokraten att delta för att få igenom tilläggsanslaget, tillbakavisar Stig Bjelvert (M), fullmäktigeledamot i Kil.

– Det är ekonomin och majoritetens bräckliga makt i Kil idag som får Mikael Johansson att kanske gripa varje litet halmstrå för att på något sätt visa sin styrka. Och att anklaga oss för för att ha ringt in Sverigedemokraterna till fullmäktigemötet, det är ett riktigt lågvattenmärke, säger Stig Bjelvert.

John Larsson (SD), som arbetar inom socialtjänsten till vardags, säger att det var frågan om mer pengar till socialnämnden som fick honom att närvara vid mötet, trots att han annars sällan brukar delta.

– Nej, definitivt nej. Jag har inte blivit kontaktad från varken höger- eller vänstersidan, säger John Larsson, som tror att uppgifterna är påhittade av Mikael Johansson själv.

Men att Moderaterna tillbakavisar påståendet om att de skulle ha sökt stöd från Sverigedemokraterna, tycker inte Mikael Johansson (S) är konstigt alls.

– Ja det förstår jag att de gör, för jag skulle heller inte vilja stå för en sådan sak. Men det här är jag ganska säker på att det har sagts.