Checklista för SOS-samtal framtagen

Det blir allt vanligare att folk som ringer nödnumret 112 för att få hjälp inte vet var de befinner sig. Ett problem som riskerar att förvärras i sommar när många är bortresta och bor i sommarhus, husvagnar eller i en båt till sjöss. Därför har SOS Alarm tagit fram en checklista för tryggare sommar.

SOS Alarms checklista för en tryggare sommar: 

  • Ta i förväg fram positionen för den plats där ni ska befinna er, detta görs enkelt via karttjänster på webben. Lagra informationen där du kommer ihåg att du har den, varför inte i mobiltelefonens telefonbok under t.ex. ”Sommarhuset” eller ”Gunnarsö 09”.
  • Skriv ut SOS Alarms ”nödparlör” från www.sosalarm.se. Särskilt viktig för den som ska på europasemester. I parlören finns några vanliga fraser i en nödsituation, översatta till de vanligaste europeiska språken.
    Vik ihop och spara i passet och/eller bilen.
  • Lägg in ICE i mobilen. Lägg in dina närmaste anhöriga i din mobiltelefons adressbok under namnet ICE. Då kan de snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk och inte kan tala.
  • Var beredd att stanna kvar. Om olyckan är framme och du hamnar i en nödsituation, ta dig några extra minuter för att säkerställa att information om situationen och hjälpen verkligen når fram. Problem uppstår lätt när den som larmar bara passerar en eventuell olycksplats eller lämnar en  nödställd ensam.
     
  • Var beredd att göra en insats. Ett stort antal svenskar kommer att hamna i närheten av en nödsituation i sommar och spela en mycket viktigt roll för utgången av händelsen i väntan på hjälpresurser. SOS-operatörer är utbildade för att ge instruktioner om t.ex. hjärt-lungräddning eller hur man agerar vid en trafikolycka. Din insats med hjälp av SOS-operatören kan vara avgörande.