Chatpedofilen ska undersökas

Den man från norduppland som genom hot ska ha fått över 60 unga tjejer, däribland tre från Värmland, att utföra sexuella handlingar framför webb-kameror ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Mannen ska stanna kvar i häktet till undersökningen är klar och domen förkunnats.

– Man slås av hur systematiskt den här mannen har gått tillväga för att hitta och kartlägga de här flickorna och hur han sedan använder samma typ av fraser för att hota dem och få dem att göra som han vill, säger Thomas Bälter Nordenman.

Den 32-årige tvåbarnspappan har tre gånger tidigare dömts för liknande brott, men då har övergreppen skett via telefon. Den här gången åtalas mannen för bland annat grovt sexuellt tvång, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och så våldtäkt av en flicka som då var 14 år. Vilken domen blir är ännu oklart, mannen ska först genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, men åklagare Thomas Bälter Nordenman kommer att yrka på maxstraffet.

– Det finns starka incitament för att han kan lida av en alllvarlig psykisk störning. Han är tidigare dömd för liknande brott till rättspsykiatrisk vård och man misstänker i det här fallet att det kan vara frågan om samma sak, så det får utredningen visa. Men är det inte fängelseförbud kommer vi att yrka på det maximala fängelsestraffet vilket i det här fallet blir fängelse i åtta år,säger Thomas Bälter Nordenman

Mannen har utåt sett levt ett normalt liv med sambo och två barn. Men samtidigt ska han via olika chatt-sidor, så kallade communities, ha tagit kontakt med unga flickor och utgett sig själv för att vara ung tonårstjej. Genom att kartlägga flickornas vänner och familjemedlemmar ska mannen sedan ha använt sig av den informationen för att hota flickorna till att klä av sig och utföra sexuella handlingar framför webbkamerna.

Härvan är den största i sitt slag i Sverige. Totalt rör det sig om över 60 flickor runt om i landet i åldrarna 11 till 20 år. Enligt Thomas Bälter Nordenman bevisningen mot mannen är omfattande.

Den åtalade mannen förnekar brott och mannens försvarsadvokat Anna Ling kommer att yrka på en friande dom.