Homofobiska hatbrott ökar

De homofobiska hatbrotten ökar från år till år och nu kräver RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, att politikerna tar sitt ansvar.

– Alla hatbrott grundar sig i fördomar och fördomar grundar sig i okunskap, säger Eli Pettersson, vice ordförande i RFSL Värmland.

– Om man då kan råda bot på okunskapen så kan man på längre sikt även råda bot på hatbrotten och fördomarna.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet så ökade de homofobiska hatbrotten i landet med 45 procent under förra året. Och en särskilt utsatt grupp är transpersoner. På RFSL vill de se politisk handlingskraft från regeringen, som gör det möjligt för kunniga personer att utbilda personal på olika arbetsplatser om vad hbt är, och hur det är att bli utsatt för hatbrott.

– Ofta så är det så att de som diskriminerar inte ens vet om det. Det ligger kanske någonstans i bakhuvudet och pirrar, men de tänker att: "det var ju bara ett skämt" och att han eller hon "kan ta det".

Men så är det inte, menar Eli Pettersson, och berättar att det är svårt att ta sådana skämt från sina arbetskamrater.

– Och då behövs det att någon kommer och säger att de där skämten går för långt, men att den som blir utsatt kanske inte vågar säga emot. Dessutom kan det vara så att det finns en "outkommen" hbt-person på arbetsplatsen eller i skolan, någon som inte har kommit ut ur den berömda garderoben, och som måste lyssna till de här skämten och fördomarna och som mår jättedåligt av det, fast ingen vet om det.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se