Barnen får betala krisen

Lågkonjunkturen slår hårt mot skolan och det är barnen som främst drabbas när kommunerna drar ner på antalet lärartjänster.

Antalet lediga lärarplatser i Värmland har minskat dramatiskt sedan förra året, i förskolan med så mycket som 84 procent och i gymnasiet med drygt 40 procent.

– Många kommuner väljer att dra ner på lärartjänster och göra besparingar på skolan och det ser vi från lärarförbundets sida mycket allvarligt på, för det är ju eleverna som drabbas ytterst av det här, säger Ann-Mari Brunzell, lärarförbundets ordförande i Karlstad.

– Och de elever som behöver lite extra stöd och hjälp kommer ju inte ha möjligheten att få det, och det gör ju också att de får sämre förutsättningar att nå målen.

Ann-Marie Brunzell poängterar att även lärarna får det mycket svårare när kommunerna drar in på lärartjänsterna. Arbetsbelastningen ökar och därmed stressen och känslan av att inte räcka till ordentligt för barnen.

Och även om det är förståeligt att kommunerna kämpar med ekonomin nu under lågkonjunkturen med ökande sociala kostnader, så är det inte barnen som det ska sparas in på menar hon.

– Jag kan inte förstå att man låter barnen betala krisen. Våra elever är faktiskt vår framtid och vi vet ju att utbildning lönar sig och därför borde man också satsa mer på skolan i de här tuffare tiderna.

Regeringen har utlovat extra pengar till skolan för att klara krisen. Men enligt lärarförbundet är det för sent.

– Pengarna kommer i december och då är det för sent eftersom läsåret börjar i augusti, säger Ann-Marie Brunzell.