Brunskog

Gammalt och nytt på Gammelvala

Gammelvala har varit en värmländsk tradition de senaste 46 åren. Från och med lördag och en vecka framåt så förväntas 35 000 besökare.

– Jag hoppas att det blir mycket folk, att det blir bra väder och att vi ska hitta på lite olika upptåg, säger Johan Birgersson, som håller ett av de nya arrangemangen för i år, allsången.

– Det blir historier, stôlligheter, mycket musik, allsång och trivsamt.

Johan Birgersson är inte ensam om att ha höga förväntningar inför Gammelvalaveckan. Det snickras, målas och fejas för fullt för att allt ska se så bra ut som möjligt inför lördagen. Nyheter för i år är en träullsrivare, en vadmalsstamp och allsång.

– Vi har ett väldigt intresse särskilt för träullsmaskinen, för det är många som är intresserade av att också köpa träull, som är svårt att få tag i idag, och det kan man göra här, säger Peter Andersson, som är inköpsansvarig.

Förra året hade de för första gången en 50-talsdag. Den har fått än större utrymme i år med dansbana, skjutbana och rock'n'roll. Även gammelvala måste förnya sig för att locka yngre generationer.

– Man måste hänga med i tiden. Och de som var unga på 40- och 50-talen tycker också att det är roligt att se hur det var då, säger Peter Andersson.