Karlstad

Ny barnbokbuss på gång i Karlstad

Kulturnämnden i Karlstad har nu skrivit under ett köpekontraktet på en ny bokbuss. Och enligt Claus Dyhr-Nielsen ska barnbokbussen smyckas med Lasse Sandbergs figurer.

Eldsjälen Claus Dyhr-Nielsen ser fram emot att sätta igång med arbetet och att byta ut den graffitimålade buss han nu har kört sedan 1987 och hur den nya bussen kommer att smyckas ut är redan bestämt.

Den nya bussen kommer att vara två meter kortare än vad den nuvarande är, vilket innebär att man även kan köra den med ett vanligt B-körkort.

– Det underlättar för mig att hitta vem som ska köra bussen, och nu kanske Claus vågar vara sjuk när även fler kan köra bokbussen, säger bibliotekschefen Kerstin Hed.

Det är företaget Fellwing som ska leverera den nya bussen som ska vara så miljövänlig som möjligt. Först var tanken att bussen skulle drivas på biogas, men då bussen skulle bli så tung så att hälften av alla böcker inte skulle kunna åka med föll valet på det näst bästa - miljödiesel och solceller.

– Allt handlar om kompromisser, säger Claus Dyhr-Nielsen som kört bussen i över 20 år.

Varje år lånas 38 000 böcker ut från bokbussen i Karlstad, de mest populära böckerna är Alfons Åberg och Lasse Sandbergs verk.