Vi renoverar helst på semestern

Semestertider är hemmfixartider. För värmlänningen stannar gärna hemma och renoverar på semestern. Hela 16 procent tycker att det är det allra bästa sättet att tillbringa de lediga dagarna på, enligt en undersökning gjord av hotellbokningssajten Hotels.com.

Sola och bada är det som svenskarna allra helst vill göra på semestern. Över hälften av alla svenskar ser fram emot en sommar med sol och bad, vilket även gäller nästan sex av tio värmlänningar. Men många väljer att stanna hemma och ta det lugnt på semestern, 38 procent av värmlänningarna väljer att inte åka iväg.

Jämfört med övriga landet ligger Värmland i topp när det gäller valet att renovera hemma på semestern, 16 procent vill gärna snickra och måla istället för att ligga på badstranden. Bara var tionde värmlänning föredrar en aktiv semester som till exempel fjällvandring, paddla kanot eller cykling.

Drygt 30 procent av de tillfrågade värmlänningarna gillar att semestra i någon storstad, var femte åker gärna iväg på en båtkryssning och lika många längtar att ta hand om kroppen på ett spa.

Enligt undersökningen tillhör värmlänningarna några av de mest släktkära och vänfasta i landet; en tredjedel av de tillfrågade besöker gärna släkt och vänner på semestern.

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Cint, på uppdrag av Hotels.com, under december 2008 bland 2 619 svenskar.

Värmland:

Sol och bad 58,8%

Bara ta det lugnt hemma 37,7%

Besöka släkt och vänner 32,5%

Storstadssemester 30,7%

Bilsemester 20,2%

Spa-hälsoresa 19,3%

Båtkryssning 19,3%

Vara i stugan 18,4%

Renovera hemma 15,8%

Skidsemester 13,2%

Husvagnssemester 11,4%

Aktiv semester 11,4%

Vin- och matresor 11,4%

Trädgårdsarbete 10,5%

Fiska 7,9%

Tälta 7,0%

Tågluffa 7,0%

Plocka bär 6,1%

Öluffa 6,1%

Backpacker 6,1%

Träningsresa 4,4%

Jag har inte bestämt mig ännu 4,4%

Golfsemester 2,6%

Bo på lantgård 2,6%

Jaga vilt 0,0%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".