Inget skadestånd från kommunen till Henrys tivoli

I stället för skadestånd på drygt 4,7 miljoner kronor ska Henrys Tvivoli AB betala rättegångskostnader till Karlstads Kommun på 84.000.
Det var efter att Björkmans Tivoli inte längre villle driva tivoliverksamhet i Mariebergsskogen utan sa upp avtalet till den siste december 1999, som diskussionerna om ett nytt tivloliavtal kom upp. Frågan gick till ett antal olika tivoliägare, men inte till Henrys Tivoli. När så kommunen valde ut Nöjesfältet Caravellen AB, överklagades beslutet till länsrätten av Henrys Tivoli -som menade att lagen om offentlig upphandling inte följts. Mariebergsskogen avbröt då upphandlingen om entreprenad och tecknade i stället ett arrendeavtal på likvärdiga grunder. Arrendeavtal lyder inte under lagen om offentlig upphandling. Henrys tivoli stämde då kommunen och krävde ersättning på drygt 4,7 miljoner kronor för förlorat kontrakt. Enligt tingsrätten har Mariebergsskogen handlat fel och brutit mot lagen om offentlig upphandling, men rätten menar att det är i det närmaste oöverstigliga svårigheter med att göra en bedömning av hur anbuden skulle ha varit utformade om Maribergsskogen infordrat anbud enligt lagen. Eftersom Henrys Tivoli inte lyckats visa att det är sannolikt att bolaget förlorat kontraktet på grund av att det inte varit något anbudsförfarande inför upphandlingen, så ogillas käromålet. Istället ska nu Henrys Tivoli AB betala kommunens rättegångskostnader på 84.000 kronor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".