Allt fler åker med Inlandsbanan

Resandet på Inlandsbanan fortsätter att öka. Försäljningen av tågresorna hittills i år är tio procent högre, jämfört med försäljningen för hela säsongen förra året. Statistiken visar också att 40 procent av resenärerna aldrig hade rest i Sveriges inland utan Inlandsbanan.

Sommarturismen på Inlandsbanan ökar för tredje året i rad. Förutom att man sålt fler resor än tidigare, så har även antalet resenärer ökat med 20 procent jämfört med motsvarande tid förra året.

Den ökade försäljningen innebär även en säkrare framtidsplanering.

– Vi har även börjat fundera på vinterturism och kan planera för det. Framförallt får vi en större trovärdighet när vi argumenterar för att Inlandsbanan till vissa delar måste rustas upp och så vidare, säger Ulf Eliasson som är vd för Inlandsbanan.

Ökningen av resenärer innebär också att det på vissa sträckor planeras för fler turer och längre tåg under sommartid. Idag körs turerna med två-tre vagnar, som tar 60 passagerare per vagn.

Den största ökningen gäller paketresor och populärast är att kombinera Inlandsbanan med att åka Hurtigrutten längs den norska kusten. Resenärerna väljer att åka Inlandsbanan norrut, för att fortsätta till Nordnorge där man sedan byter till Hurtigrutten och åker söderut längs den norska kusten.

Den typiske inlandsbaneresenären beskrivs som 50+, bosatt i Västsverige eller Mälardalen och de flesta åker i par. Drygt 30 procent är utländska turister och många hade inte rest till Sveriges inland utan Inlandsbanan.

– Över 40 procent svarar att Inlandsbanan är huvudanledningen till resan. Det vill säga, hade de inte haft Inlandsbanan som ett alternativ hade de aldrig kommit till det här området, säger Ulf Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".