1 av 3
Pugh Rogefeldt och Anders Glenmark repar med bandet. Foto: Laila Carlsson/SR Värmland.
2 av 3
3 av 3

Nu drar de ut på vägarna igen

Ikväll drar årets packmopedsturné igång med en spelning i Uddeholmsladan i Hagfors. Plura Jonsson är tillbaka igen, och han ser fram emot att hoppa upp på moppen igen.
– Jag satt och tänkte på det i bilen hit, att fan va roligt det ska bli.


Det står fullt av parkerade bilar på den lilla grusplanen framför Göran Samuelssons hus i Västra Ämtervik. Det är årets packmopedsartister som kommit till byn och slagit sig ner i det Samuelssonska vardagsrummet. Det är bara timmar kvar till premiären i Uddeholmsladan i Hagfors och stämningen är mycket god.

– Det känns väldigt kul. Det är en väldigt familjär stämning, ingen tråkig replokal i en tråkig industrilokal, säger Anders Glenmark, som åker med för första gången.

Familjärt, men trångt. Det är många instrument och personer som ska få plats och volymen blir snart, ja, öronbedövande. Men det svänger.


Innan repet börjar testar Anders Glenmark kapellmästarens kontrabas och ett spontanjam uppstår. Det är lättare att spela med tummen på en elbas konstaterar Glenmark efter en jazzig improvisation med Robert Henriksson på piano. Det är han som annars håller i trådarna som kapellmästare och i basens långa hals.

– Nu ber vi bara till gud att han ska skänka lite mer sol när vi ska åka iväg.

Men Glenmarks bön lär gå omärkt förbi, tror gitarristen och packmopedsveteranen Bengan Blomgren.

– Väderguden har aldrig varit på gott humör så jag litar inte på honom, säger han.

Med på turnén i år är förutom bandet bestående av Bengt Bygren piano, Bengan Blomgren på gitarr, Dan Magnusson på trummor och kapellmästaren och basisten Robert Henriksson, även Pugh Rogefeldt, Anders Glenmark, Plura Jonsson och Pernilla Andersson, som kanske är mest känd för sin hit Johnny Cash och Nina P.

Pernilla Andersson har dock turnerat sedan hon var i 15-årsåldern och släppt fem plattor. En sjätte kommer till hösten. Hiten med Johnny Cash och Nina P är förstås kul.

– Alltså det var ett samtal med en vän, som var väldigt förtjust i henne, säger Pernilla Andersson.

– Vi åkte van till Kiruna och då hinner man prata mycket skit på vägen. Och han pratade om henne hela tiden. Låten gick fort att skriva, jag var ute och fiskade och när jag kom hem så skrev jag ner den. Och sen fick jag ett sms från Nina Persson, som var jätteglad att hon fick vara med i låten, skrattar Pernilla.

Göran Samuelsson och hans bror Samuel Samuelsson har mer än bara musiken att tänka på. Mopederna ska vara i körbart skick, och det plockas isär och plockas ihop igen nere i ladan. Men det ser bra ut. Mopederna, som alla går på etanol, verkar hålla.

Göran Samuelsson kommer åkande på en grisskär Monark, som han provkört en sväng. Från hans vardagsrum hörs Pugh Rogefeltds hesa sång om kärleken.

– Jo, men det är häftigt. Man måste vara ödmjuk i situationen och ändå säga att det är jäkligt häftigt att få turnera med alla dessa idoler och förebilder. Tack vare moppeturnén så får man lära känna alla dessa fantastiska människor.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".