Grahn släpper krönikesamling

Författaren och journalisten Marcus Grahn från Karlstad släpper på fredagen sin krönikesamling Men det här är det väl dumt att slänga? Den består av ett sextiotal krönikor, av de drygt 200 som har publicerats i Värmlands Folkblad sedan 2005.

Boken släpps förlaget Någorlunda Förlag och är den första i en planerad serie av årliga krönikesamlingar.

– I boken går jag från en nydumpad oerhört patetisk 21-åring i en hyresetta till en 24-åring med barn, hus, och katt och sambo och har dessutom fått ge ut en roman på ett stort förlag.

Ja, det har hänt en del i Marcus Grahns liv sedan han började skriva krönikor i Värmlands Folkblad för drygt fyra år sedan. Förra året kom debutromanen Picasso valde också Kristinehamn, och nu släpps alltså bok nummer två i ordningen. Den ser lite ut som en flyttkartong och på framsidan står det med slarvig handstil Men det här är det väl dumt att slänga?

– Titeln kommer från en krönika som handlar om att flytta och gräva bland sina gamla saker. Då man hittar nåt som man har haft användning för en gång och tänka att det här kommer jag ju inte ha någon nytta av igen, men det är dumt att slänga. Och så samlar man på sig allt det här som det är dumt att slänga, förklarar Marcus Grahn.

Men varför ska man läsa boken? Texterna har ju redan publicerats i tidningen?

– Ja, de som har följt mina krönikor slaviskt kanske inte behöver göra det. Men jag misstänker att den skaran är försvinnande liten. I bästa fall finns det några som har läst nån krönika, och förhoppningsvis tyckt att den var okej. Och kanske de vill läsa om vad som hände sen, och om vad som hänt innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista