Testar brandskum av potatis

Det miljövänliga brandsläckningsskummet tillverkat i Frankrike testades på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Karlstad.

Anledningen till att man testar det potatisbaserade släckningsmedlet är för att se hur fungerar i Svenska skogar, för det kan skilja sig från till exempel Frankrike. Fördel med medlet jämfört med annat skum är att det såvitt man vet idag har mindre åverkan på naturen, såvitt man vet idag.

Bo Andersson, brandexpert på MSB i Karlstad, är en av dom som tagit initiativ till försöket.

-Fungerar det här har vi ett skum som inte påverkar miljön, säger Bo Andersson.

Bo Andersson berättar att planen och förhoppningarna är att få det här försöket att utvecklas vidare till ett EU-projekt. Han är entusiastisk över möjligheterna med det medlet men vet också att det ibland kan vara svårt att få nymodigheter i bruk.

För att få fart på projektet planeras att söka medel från EU för ett EU-projekt. Bo Andersson är tveksam till om han kommer att hinna få en ansökan klar innan sista ansökningsdatum den 7 augusti i år.

-Om vi inte hinner så siktar vi på att ansöka 2010, säger Bo Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista