KARLSTAD

Pantbanken blomstrar i krisen

När många företag i Sverige lider av lågkonjuktur och bistra tider är det högtryck och dagligen nya kunder hos Pantbanken i Karlstad. Monica Fastberg som tillsammans med sin son Johan ägt Pantbanken i Karlstad sedan 1996 säger att det kommer fyra-fem nya kunder varje dag.

– Behöver du snabba pengar så är det jättebra om man har saker man kan låna på. Bilen kan gå sönder och tandläkaren är ju inte billig i dag, säger Monica Fastberg.

Det är fortfarande mest guld som lämnas in. Man kan få upp till 150 kronor per fram för guldet som man sedan betalar fyra procents låneränta på per månad innan man endera hämtar ut det genom att lösa sitt lån eller låter det gå till auktion.

– Men det flesta hämtar ut det, det är bara fem procent som inte hämtar sina grejer. Folk är rädda om sina värdesaker, säger Monica Fastberg.

I höst kommer Pantbanken i Karlstad börja med internetauktioner, tidigare har det bara varit två auktioner per år men med hjälp av internet kommer det nu ske oftare.

Alla går numera till Pantbanken enligt Monica Fastberg.

– Det är pensionärer, arbetssökande, företagare, det finns alla kategorier människor som lånar pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista