Laddar för stora matmässan

Smaklust 2009 heter en mässa för svenskt mathantverk som hålls i Stockholm den 21-23 augusti. Bland de omkring 300 mässdeltagarna kommer sjutton små värmländska mat- och turistföretag att vara med för att visa upp sig och sina produkter.

Jan Ceder på Hushållningssällskapet i Värmland är projektledare för Värmlandsmontern.

– Vi har ett stort utbud av produkter. T ex charkuteriprodukter och ostar, men också turistföretag - Klässbols linneväveri, Naturpralinen från Sysslebäck osv.

Det är inte bara renodlade matproducenter som åker på mässan, ofta går turismnäring och småskalig matproduktion hand i hand.

Grön Ko, som håller till i det gamla stationshuset i Värmlandsbro, är ett företag som inte är det ena eller andra, snarare både- och.

– Vi vill vara en vägkrog, vi vill vara en saluhall, både för andra lokala producenter och för vårt eget kött, och vi vill vara ett café.

Knut Lillienau driver Grön Ko tillsammans med Christina Jonsson, som säger så här om varför de vill vara med på mässan.

– För att synas och framför allt för att visa våra produkter, våra korvar, vår rökta nötrulle. Och sedan ska vi även ta med och sälja saker från andra lokala producenter som inte kan vara med själva.

Mässdeltagarna kommer också få chansen att avnjuta en riktig värmländsk specialitet – hackkôrven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista